EVEN VOORSTELLEN

Geeske van de MolengraftHallo, ik ben Geeske van de Molengraft en ben in Eindhoven geboren op 5 november 1977. Al op jonge leeftijd bleek ik goed overweg te kunnen met potlood, stift, penseel, schaar en papier. Later werd dit aangevuld met wol, stof, hout en diverse andere bouwmaterialen. Ook ontwerpen, techniek en styling vingen mijn aandacht.

Kortom: alles waarop ik mijn creatieve ideeën en vaardigheden kan loslaten, is bij mij in goede handen. Bij voorkeur om tot een esthetisch en functioneel eindresultaat te komen.

Opleiding

Het was mij al snel duidelijk dat ik een opleiding wilde volgen aan de Design Academy in Eindhoven. Na een strenge selectieprocedure begon ik daar in 1996. Helaas voldeed de opleiding niet aan mijn verwachtingen, waardoor ik hem vroegtijdig staakte. Ik stapte over naar de opleiding Reclame-, Presentatie- en Communicatietechnieken in de richting Ruimtelijke Vormgeving aan het Sint Lucas in Boxtel.

Deze opleiding rondde ik in 2001 met succes af, waarna ik ruim een jaar werkte als visual merchandiser. Hierdoor kon ik mijn oog voor design, compositie en kleurgebruik verder verfijnen.

Kunstcommissie

Het kriebelde bij mij al lange tijd om te gaan reizen, dus zegde ik mijn baan op en trok de wijde wereld in. Na terugkomst belandde ik in 2003 via een uitzendbureau in een totaal andere functie bij een grote verzekeraar. Een heel prettig bedrijf waar ik tot op heden werk. Sinds 2017 ben ik lid van de Kunstcommissie die aan het bedrijf verbonden is. Door het bezoeken van beurzen en galeries en het onderling bespreken van interessante kunstenaars werd mijn inspiratie enorm gevoed.

Hoe ontstond Atelier G?

In de loop der jaren bleek dat ik te weinig tijd had om al mijn ideeën tot uitvoer te brengen, terwijl de drang om dat te doen steeds groter werd.
Ook merkte ik in die jaren dat veel mensen onder de indruk waren van mijn werk. Regelmatig zeiden ze: ‘Wat zonde dat je hier je vak niet van maakt!’

Bedrijfsactiviteiten

Mijn vaardigheden en interesses op creatief vlak zijn erg uiteenlopend. Lang zocht ik naar de ideale combinatie van deze aspecten tot in 2017 het eureka-moment kwam; het ontwerpen en maken van wandobjecten met geïntegreerde verlichting!
Door het gebruik van verschillende materialen en technieken, kan ik hierin vrijwel al mijn vaardigheden en interesses verenigen.

Onderscheidend

Deel jij mijn passie voor fijn en mooi wonen en werken? Hou je van unieke, persoonlijke items? Durf je je te onderscheiden en te laten zien wie je bent?

Dan kan ik daaraan invulling geven. Met mijn oog voor detail en streven naar perfectie realiseer ik een uniek, esthetisch en functioneel object, waarmee je jouw omgeving een persoonlijke sfeer en eigen karakter geeft.

BINNENKIJKEN

En waarin voel ik me thuis? Hieronder een kijkje in mijn persoonlijke woonomgeving.

Tuinontwerp en realisatie

In 2015 ontwierp ik onze achtertuin. Daarbij hield ik rekening met alle schuine perceelsgrenzen, de ligging op het noordoosten, de afwatering van terrassen en zon/schaduw plekken die bepalend zijn voor de beplanting en de locatie van terrassen. De tuin is op het uiterste punt 20 meter diep en 17 meter breed. We wilden graag een rustige tuin met groenblijvende planten en een plek om te relaxen. En waar kun je dat nou beter dan in een ligstoel op een houten vlonder aan een vijver?

Het grondwerk, de bestrating en de schutting besteedden we uit, maar de verdere realisatie voerden we zelf uit.

We zijn nog steeds erg tevreden over het resultaat, alhoewel het stiekem toch meer onderhoud vergt dan we vooraf dachten.

Keukenontwerp en realisatie

In 2017 waren we toe aan een andere keuken. We wilden liefst geen bovenkastjes, maar toch zo veel mogelijk opbergruimte. Ook wilden we een dik stenen blad dat aan de zijkant doorloopt en massief houten strakke frontjes. Hiervoor zouden we in de winkel boven budget uitkomen gezien de materialen en het maatwerk.

Daarom ontwierp ik een keuken op maat met een basis van Ikea aangevuld met eigen elementen. Ik heb de binnenkastjes verzaagd, zodat de maten precies uitkwamen. De massief eiken fronten aan de lange zijde lijken zes lades, maar zijn in werkelijkheid slechts twee lades en twee openslaande kastdeuren. Normaal zou je dan verschillende maten fronten krijgen.

Door zes fronten in dezelfde maat te maken, ontstaat er een veel rustiger beeld.  De boven elkaar gelegen fronten zitten aan elkaar vast, waardoor er een normaal kastdeurtje ontstaat. Zo kunnen we de ruimte onder de spoelbak en in de hoekkast optimaal benutten.

Om het eikenhout te beschermen tegen spatten, behandelde ik het met een beschermer die de natuurlijke kleur van het eiken intact laat. Bovendien blijft het hout mat, waardoor het eruit ziet alsof het onbehandeld is. Maar schijn bedriegt; er zit een keiharde beschermende laag op.

De witte fronten zijn wel van Ikea en daarom in standaard maten. Om die reden was het niet mogelijk om de maten van de binnenkastjes passend te maken, waardoor er loze ruimte rondom de kasten ontstond. Die heb ik opgevuld met een koof, waarin ook plafondspots zijn weggewerkt.

Het breek- en leidingwerk deden we zelf, maar het gladde stucwerk is door een vakman aangebracht. Ja, er zijn wel degelijk grenzen aan mijn vaardigheden.

Ledikantontwerp en realisatie

Begin 2017 maakte ik dit ledikant van massief eiken platen waarop ik eiken parketplankjes in visgraatmotief bevestigde. Het hout is behandeld met olie om het dieper van kleur te maken en de nerf beter te doen uitkomen.

In het ontwerp heb ik nauwkeurig rekening gehouden met een soliede constructie. Het bed weegt namelijk nogal wat. Ondanks dat het frame uit losse delen bestaat, kon het vanwege de grote afmeting van hoofd- en voeteneind niet via de trappenhal naar boven en moest het via het slaapkamerraam. En dat valt niet mee met dit gewicht. Maar met wat hulp kom je een heel eind.

Het frame is gemaakt van onbehandeld blauw staal en gelast door een bekende.

Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft,

Vaas en kandelaar ineen

Dit is een multifunctionele vaas/kandelaar die ik maakte van een blok hardhout dat ik zwart beitste. In het hardhout boorde ik een grid van gaatjes, waarin ik de op maat gezaagde messing staafjes sloeg.

Zo ontstond een eenvoudige, maar stijlvolle vaas en kandelaar ineen. Het fijne is dat je je interieur in een handomdraai een andere look geeft zonder een extra accessoire toe te hoeven voegen.

Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft, Geeske van de Molengraft,